Odstopite že vendar!

Podpisani s hkratnim navdušenjem in veliko zaskrbljenostjo spremljamo razvoj mariborskih protestnih dogodkov v minulih tednih. Ne le mariborskih, v zraku je celotna Slovenija! Naše navdušenje se navezuje na vznikanje spontane demokracije v Mariboru, na mobilizacijski uspeh skupine na Facebooku, na silovit glas preziranega ljudstva, ki je prišlo do besede in na zelo neposreden način izrazilo svoje mnenje na ulicah. Razumemo ga kot krik upora zatrtih množic, občank in občanov, v Mariboru kot poziv k odstopu župana Franca Kanglerja in tudi k razpustitvi mestnega sveta. K menjavi mestne oblasti v celoti! Hkrati smo prepričani, da se za takim glasom protestnikov skrivajo številne osebne socialne stiske ljudi, ki si želijo z zamenjavo političnih struktur, v katere več ne zaupajo in ne verjamejo, doseči boljše življenje. Takšno njihovo upanje je nadvse razumno in gromko vzklikanje docela upravičeno!

Naša velika zaskrbljenost pa je namenjena vsem dogodkom, ki spremljajo mirne proteste občank in občanov. V prvi vrsti nasilnim, kaotičnim in vandalskim dejanjem, s katerimi strežejo tisti, ki si ne želijo, da bi večina smela legitimno postavljati jasne zahteve. Sleherno nasilno ravnanje izgrednikov, bodisi da prihaja s strani posameznikov ali organiziranih skupin provokatorjev, je treba obsoditi kot sovražno prizadevanjem protestirajočih državljank in državljanov. Sleherni napad na policiste je nevzdržen, škodljiv in kratkoviden, čeprav se zavedamo, da morajo ustrezni organi preiskave raziskati, ali so policisti s svojimi ravnanji prekoračili pooblastila in ali je bila uporaba nekaterih metod in sredstev upravičena.

Toda radikalne skupine žal niso poglavitni krivec za nastalo situacijo, ki se je razlila daleč čez meje Maribora. Še naprej ostaja razlog in prvi vzrok zanje politika: lokalna in državna. Župan Franc Kangler z vsakim dnem arogantnega vztrajanja na županskem položaju poglablja svojo odgovornost za nastale dramatične razmere. Premier Janez Janša (in drugi predstavniki oblasti) z vsakim dnem nepozivanja k njegovemu odstopu skupaj z županom prevzema dramatično veliko soodgovornost. Njegov cinizem, češ da so Mariborčani sami krivi, ker so izbrali Kanglerja, ne kandidata SDS na zadnjih volitvah, je vreden obsodbe in polnega pomilovanja. Posebej velja poudariti, da je mariborski župan že nakazal, da bo odšel, če bo odstop terjal predsednik vlade, ne ljudstvo. Politika, lokalna in vladna, se ščitita z roko v roki in se nam posmehujeta. Natanko ta vrsta neizmerne nadutosti in zanikanja volje množice omogoča, da se razmere še poslabšujejo. Nihče ne ve, kako dolgo se še bodo in kakšne tragične razsežnosti lahko zadobijo.

In prav zato podpisani apeliramo, da strankarska politična elita končno sprevidi, da je prišel čas njihovega slovesa. Pozivamo k njihovemu razumu, če ga je še kaj ostalo! Z vsakim dnem, ko se vztrajno oklepa oblasti in dobesedno skriva pred razjarjeno množico, postaja vedno večji grobar demokracije in nas s še večjo silovitostjo v teh težkih časih pelje v prepad!

Andrej Fištravec

Vesna V. Godina

Borut Osonkar

Tone Partljič

Primož Premzl

Boris Vezjak

Janja Vidmar

Maribor, 5. 12. 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: